onsdag 10 mars 2010

Resa i Finland

Söndag den 7 mars 2010.
Predikoresan till Finland startar. På uppdrag av Fria Missionsförbundet i Finland och tillsammans med min gode vän Håkan Björklund, som är pastor och missionsföreståndare har vi planerat en veckas resa till ett antal församlingar. Uppdraget gäller att tala till och ge uppmuntran och coacha ett antal missions och pingstförsamlingar.

Vi reser med Viking Line från Stockholm till Åbo på söndagskvällen. Det blir en speciell båtresa över ett helt isbelagt hav. Båten stävar sakta fram genom isen som smäller i skrovet och det blir ett nästintill öronbedövande oljud hela natten. Det blir inte många timmars sömn. Vi anländer till Åbo tre timmar efter utsatt tid.


Bild tagen från hyttfönstret på båten ut över det isbelagda havet

Jag reser tillsammans med min gode vän Johan Adolfsson från Ljusfallshammar, ett litet samhälle utanför Finspång. Johan är med som chaufför och förebedjare.


Johan Adolfsson talar i telefon

Måndag den 8 mars 2010.
Efter några få timmars sömn och en god frukost är vi framme i Finland. Vi tar oss ner till Ekenäs, en stad i södra Finland för att besöka Missionsförsamlingen på platsen. Här bor också min gode vän pastor Håkan Björklund tillsammans med sin fru Mis.


Pastor Håkan och Mis Björklund

Ekenäs Missionsförsamling är en av de församlingar som jag haft förmånen att få besöka och följa under 20 år.
Vid mitt första besök i Finland, som var i Närpes sommaren 1989 då jag var talare vid en tältkampanj under fjorton dagar, mötte jag Håkan och Mis för första gången. Håkan kommer från Närpes och de var där på semester. Vi fick en underbar kontakt med varandra och de inbjöd mig att hålla en tvåveckors kampanj i Ekenäs Missionskyrka. Den hölls under vårvintern 1990.
Vi kom då till en liten församling på 20 medlemmar, och där fick vi uppleva en oerhört stark kampanj, med starka genombrott både i människors liv och i församlingen. Kyrkan fylldes med hungriga människor kväll efter kväll. Det är en svensktalande församling så vi predikade på svenska, men efter några dagar kom det ett stort antal finskspråkiga människor till mötena och församlingen fick i all hast ordna till med simultantolkning till finska.
Guds Ande föll över mötena och många mötte Jesus till frälsning, helande, befrielse och upprättelse. Många blev också andedöpta och förnyade. Under flera möten slogs människor ut under Guds kraft, bl.a. tolken som hade fullt upp med att hålla sig på fötter för att tolka till finska. Smörjelsen spred sig över till den finskspråkiga gruppen som tillsammans med tolken fick starka gudsmöten.
Detta kom att förvandla hela församlingen, som gick in i en helt ny tid av tillväxt. 24 personer tog emot Jesus till frälsning, många kom att döpas i vatten och 20 av dem slöt sig till församlingen. Församlingen fördubblades på fjorton dagar och nu startade en spännande tid i denna församling. Efter detta har jag haft förmånen att besöka församlingen, i början minst två gånger per år.

Nu besöket vi församlingen igen. Håkan Björklund har sedan ett år tillbaka växlat över pastorsansvaret till en något yngre man, som har ett mycket starkt vittnesbörd om hur Gud kan förvandla en människa. Han växte upp på gatorna i Helsingfors, levde som missbrukare och uteliggare under många år. Han har haft flera perioder på anstalter och under den sista perioden mötte han Jesus i fängelset. Hela hans liv och så småningom också hans frus liv kom att totalförvandlas. Idag är de pastorspar i Ekenäs Missionskyrka. Håkan arbetar som missionsledare för Fria Missionsförbundet församlingar i Finland och för deras missionsarbete ut över världen.


Pastor Jonny i Ekenäs Missionskyrka

På måndagskvällen hade vi ett starkt möte med församlingen. Gud hade uppmanat mig att tala till dem, inte i en evangelistisk utan en profetisk smörjelse. Vi fick dela ett profetiskt ord och en profetisk undervisning till församlingen. Genom den helige Ande och Guds nåd fick vi tala till församlingen.

Vi hade också hela måndagen och tisdag förmiddag på oss att sitta ner med pastor Håkan och Mis, för att dela våra hjärtan tillsammans med dem, tala med dem och till dem, ge dem uppmuntran och coachning. Gud var verkligen där och vi fick se saker tillsammans inför det framtida arbetet i Finland. Vi reste därifrån uppmuntrade och styrkta.

Tisdag den 9 mars 2010.
Vi reste vidare norrut i landet till Vasa, som ligger i höjd med Umeå, en resa på ca. 40 mil. Vi skall besöka Pingstförsamlingen i Vasa. Detta är också en församling som jag haft förmånen att besöka och följa under 20 år. Vi har många underbara vänner i församlingen och känner en stark samhörighet med dem.
Idag är Stefan och Marina Sigfrids, pastorspar i församlingen. Vid min första kampanj i Finland, som hölls i Närpes, lärde vi känna dem, där mötte de Gud och Herren kallade dem till tjänst. Vi har haft förmånen att hålla flera kampanjer och möteshelgen i Sionförsamlingen Vasa. Här har vi sett Guds mäktiga under ske i människors liv . Här har vi bett med människor till frälsning, till Andedop, till förnyelse, helande och befrielse.
Vid ett besök i Sionförsamlingen föll den helige Ande så påtagligt i ett möte en fredagskväll och många blev omedelbart helade. Bland annat en ung man, ganska nyfrälst, som tagit med sig en ofrälst arbetskollega till mötet. Den frälste mannen kom till mötet med hög feber, över 39 grader och influensa. Vid förbönen steg han fram till förbön och sade, "nu vill jag att du ber för mig att jag blir helad, så att min ofrälste vän förstår att Jesus lever." Guds kraft kom över mannen som blev liggande på golvet ganska länge. Helt plötsligt var han borta, men efter ett tag kom han inspringande i mötet och ropade, "jag är helad, jag är helad". Han hade varit ute på toaletten och tagit febern som visade 37 grader.

Nu var vi tillbaka i Sionförsamlingen för en kvälls möte. Vilken kväll det blev, vilket möte. Gud var verkligen där. Även här fick vi förmedla ett profetiskt ord och ge en profetisk undervisning till församlingen, som kom rätt in i församlingens skeende och hjärta. Herren uppmuntrade dem bl.a. med orden från 2 Sam.22:17-20 och Job.36:16, om rymlig plats och rymligt utrymme. Herren talade om en ny mantel för uppdraget i regionen och i landet. Efter undervisningen kom den helige Ande över församlingen, som mötte Gud. Vi fick betjäna folket i en profetisk smörjelse och många fick starka tilltal från Herren.

Kvällen tillbringade vi sedan tillsammans med våra goda och älskade vänner Fredrik och Kerstin Ekholm. De är framgångsrika företagare i Vasa och Finland. De leder flera starka företag, bl.a. "Vasa Byggnadsreparationer" samt "Tabita" ett företag som handlar med Israel. Fredrik är också ordförande för ICCC i Finland och "member of the board" för ICCC International. De reser över hela världen och tjänar Herren. Vi hade en underbar kväll tillsammans med dem, där vi fick dela våra hjärtan och Herren med varandra.


Fredrik och Kerstin Ekholm från Vasa i Finland

Vilken underbar förmån att få möta alla dessa härliga vänner som tjänar Herren med överlåtelse och glädje. Vi har fått betjäna dem, men också själva blivit styrkta av deras gemenskap. Nu går resan vidare till Närpes.

3 kommentarer:

 1. Hej Hans!
  Underbart att höra alla dessa gudsmirakler. Spännande att du delar historian bakåt, eftersom vi inte var med då.Vad underbart att du får dela gudshjärta med dem och att du får betjäna människor på olika sätt. Tacksamma också att höra att du också blir välsignad.
  Här hemma så pressar vi på. Hade ledarsamling i ungdomscafeèt igår och idag blir det mans & kvinnonät. Träffade Eva igår när vi hämtade soffan.Tack för den välsignelsen!
  Vi älskar dig & ber om fortsatta starka möten i Finland. Hälsa från oss i församlingen. Kram Lennart & Annika

  SvaraRadera
 2. Det är underbart att kunna följa med på din resa genom bloggen, jag är så tacksamma för att få tjäna under ett pastorspar som er, att få vara med i denna tid och se det gud gör. Vi hade en underbar cellgrupp igår, Christer delade ordet och vi fick dela vad vi hade på våra hjärtan, det blev ett mycket bra samtal.
  Joshua 6.27 herren är med dig, var välsignad //bjarne

  SvaraRadera
 3. Va härligt att höra om resan och allt underbart gud gör!! håller med tingmans, att även få veta lite bakgrund o de olika församlingarna! :)

  var rikligt välsignade! gud är god och trofast!
  linnea

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.