fredag 16 september 2011

Pastors och ledarresan till Israel

Torsdag den 15 september

Vi vaknar upptill en under solig dag i Jerusalem, Denna dag skall vi vandra i Jesu fotspår i Jerusalem. Vi börjar högst uppe på Oljeberfget med utsikt över Gamla stan, med Tempelberget där det idag står två moskéer, Al Aksa moskén och Klipp moskén. Efter att ha fått en kort beskrivning av Israels moderna historia från 1948, då staten Israel proklamerades vandrar vi vidare den väg som kallas "Palmsöndagsvägen" Jesus kom den här vägen när han om från Betania och rider in i staden, upp på Tempelplatsen, där han sedan botade de sjuka och barnen prisade honom för alla hans under.

Vi stannar till vid Tårarnas kapell som ligger på Oljebergets sluttning, platsen som pekas ut som den plats där Jesus ber och gråter över Jerusalem. Här läser vi också texterna från Matt 24 när Jesus undervisade om den sista tiden.

Vi går vidare ner till Getsemane Örtagård. Detta är en fantastiskt vacker trädgård, med sina gamla Olivträd som är daterade ända tillbaka till Jesu tid. Det här är också platsen där Jesus utkämpade kampen ensam i bön inför sitt viktigaste uppdrag, att offra sitt liv. Matteus beskriver hur Jesu svett blir som blodsdroppar när han kämpade i bön. Han ber, "Fader om det är möjligt så ta denna kalk (detta uppdrag) ifrån mig. Men ske inte min vilja utan din." En ängel styrker honom och han beslutar sig för att gå hela vägen. Detta är också platsen där Petrus förråder Jesus och soldaterna griper honom.

Vandringen fortsätter sedan upp till Betesda dammen, den plats där helande vatten kom i rörelse och de som hann ner i vattnet medan det var i rörelse blev botade. Här botade Jesus mannen som varit sjuk i 38 år. Han kom aldrig ner i vattnet, men Jesus gjorde miraklet i hans liv.

Därefter går vi "Via Dolorosa" som är lidandets väg, den väg där Jesus bär sitt kors, från det att han hånats och blivit slagen och dömd av Pontius Pilatus fram till Golgata och korsfästelsen. vi går vägen genom de trånga gränderna och allt folkvimmel. Här kan vi känna av hur det var för Jesus när han kämpande bar korset.

Vi vandrar sedan vidare in i de vackra Judiska kvarteren av Gamla Jerusalem, kommer fram till judarnas heligaste plats, Västra muren (Klagomuren). Hit kommer judarna och ber. De stoppar in små bönelappar mellan stenarna i muren och ber sina böner till Gud, vaggande fram och tillbaka. Varje ben i kroppen skall vara med i bönen, det är därför de ständigt rör sig när de ber.

Det är varmt i Jerusalem denna dag, 33 grader och efter alla dessa starka upplevelser känns det oerhört skönt att få sluta dagen, sittande ute i den ljumma sommarkvällen för att smälta alla starka intryck.

Fredag den 16 september.
Vi tar en lugn förmiddag och sitter ute i hotellets vackra trädgård där vi delar Herrens ord med varandra. Efter lunch startar vi dagens vandring i Jerusalem. Vi går via Sionporten upp på Sions berg för att besöka Övre salen, den plats där lärjungarna var samlade och bad från Kristi himmelsfärd fram till Pingstdagen.
Jesus hade uppmanat dem i Apg.1:8 att stanna i Jerusalem och be tills den helige Ande kom över dem och utrustade dem. Efter tio dagar i bön kom pingstdagen och den helige Ande utgjöts över hela Jorden enligt Joels profetia och Jesu egna ord. Lärjungarna fylldes med den helige Ande och den första väckelsen var ett faktum. Över 3000 människor blev frälsta denna dag, efter att Petrus frimodigt predikat om Jesus i Jerusalem. Den första församlingen startade och evangelium spreds ut över hela världen.

Här upplever vi verkligen Guds starka närvaro när vi läser Guds ord och ber tillsammans. Vi leds av Anden in i stark bön och ber för och profeterar ut Andeutgjutelse över vårt älskade land Sverige.

Efter Övre Salen går vi vidare till Kaifas Palats, den plats där Jesus gisslas och bespottas och förhörs, innan han sänds till Pontius Pilatus för att dömas till döden. Detta är en mäktig plats, en av de platser där vi kan veta att vi verkligen kan veta att vi står och går på den mark där Jesus gått fysiskt. Vi går ner i fängelsehålan där fångarna hissades ner innan de misshandlades och dömdes. Vi går trappan som leder upp till Kaifas Palats från Getsemane via Kidrondalen. Det var den vägen Jesus fördes av soldaterna när han fängslats.
Det här är en plats för ett Gudsmöte och många av oss i gruppen möter verkligen Jesus här.

Framåt sena eftermiddagen kommer också Eva och Amanda till Israel och Jerusalem, och ytterligare en fantastisk dag i Israel har nått sitt slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.